Hipofiz bezi burun boşluğunun arkasındaki sfenoid sinüs adı verilen sinüsün içine doğ…Devamını oku...
Ulnar Sinir Ameliyatı, ulnar sinir sıkışması yani karpal tünel sendromu olarak bilinen sağlık sorununu tedavi etmeye yönelik olarak yapılır. Ulnar sinir ameliyatı ile ilgili bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Ulnar Sinir Nedir?
Ulnar sinir, omurgadan çıkarak ellerdeki bazı kasları çalıştırır, serçe parmakta ve yüzük parmağında his duyumuzun olmasını sağlar. Sinir kola inerken, dirsekte “medial epikondil” (dirsek çukuru) ismi verilen kemik çıkıntılı bir bölgede ön tarafa doğru geçer. Bu nokta yüzeye oldukça yakındır. Bu alana ani bir dokunuşla, sıklıkla ulnar sinirin kalıcı olmayan uyarısı yaşanabilir. Ağrıya sebep olabilir ya da elde karıncalanmaya neden olabilir. Günlük hayat esnasında bu sinir gerilebilir ve dirsekteki kemik çıkıntı arkasında sıkışabilir. Sinir aşırı baskı altında kaldığında ya da düzenli gerilirse, daha uzun süren ulnar sinir semptomlar meydana çıkabilir.
Ulnar Sinir Neden Olur?
Kubital tünel sendromunun sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Dirseğin geçiş bölgesinde tünel dar ve yumuşak doku koruması daha azdır. Yaygın görülen ulnar sıkışma nedenleri arasında dirseği uzun süre bükülü tutma, uyurken eli sıkışık bir konumda tutma, dirsek üzerinde uyuma, kireçlenme, romatizma, travma ve kırık iyileşme süreçleri sayılabilir. Tanı ve tedavisi geciken vakaların sonucunda hasta yaşamında kalitesinde ciddi düşüşler görülebilmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu ilerlerse parmaklarda kalıcı his kaybı ve elde güç kayıpları ortaya çıkabilir.
Ulnar Sinir Belirtileri Nelerdir?
Dirseğin iç kısmında hissedilen gerginlik hissi bir ulnar sinir sıkışması belirtisidir. Diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Özellikle geceleri hissedilen elin serçe ve yüzük parmağında uyuşma hissi,
- Araç kullanma veya telefonla konuşma gibi dirseğin uzun süre katlı halde kalması sonrasında uyuşukluk
- Müzikal bir enstrüman kullanırken ya da elin parmaklarını ilgilendiren bir iş yaparken güçlük çekmek
- Kavrama veya ayıklama işleminde güçsüzlük hissi
- Tüm kolun iç yüzünde ağrı hissetme gibi rahatsızlıklar
- Dirsek ve el çevresinde ağrılar
- Küçük parmak ve yüzük parmakta karıncalanma ve his kaybı,
- Eldeki bazı kaslarda zayıflık
- Küçük ve yüzük parmaklarını açıp kapatamamak
- Daha az tutma ve kavrama gücü,
- Koordinasyonda zorluk
Bu belirtilerden herhangi biri mevcut ise doktorunuza başvurun, erken tanı kolay tedavi seçenekleri ile bu sağlık sorununu aşmaya yardımcı olabilir.
Ulnar Sinir Risk Faktörleri Nelerdir?
Ulnar sinir sıkışması ya da diğer adı ile karpal tünel sendromu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;
- Eski dirsek kırıkları ya da çıkığı
- Kireçlenmeler ve kemik çıkıntıları
- Dirsek ekleminde şişlik
- Dirsek çevresi kistleri
- Elde, kolda ve parmaklarda yanma hissi
- Klavyede veya kalemle yazı yazarken sorun olan kolda artan uyuşma ve karıncalanma hissi
- El, kol veya parmaklarda batma hissi
- Ellerde karıncalanma ya da başka olağandışı hisler
- El, kol veya parmaklarda güçsüzlük hissi
- Dirseğin uzun süre ve tekrarlayan bükümü
Ulnar Sinir Tedavisi
Eğer şikayetler ileri seviyede ise ya da yukarıda ya da cerrahi dışı yöntemler ile geçmiyorsa sinirin üzerindeki baskının ortadan kaldırılması için cerrahi tedavi yapılabilir. Ulnar sinirin geçtiği oluğun üzerini kaplayan kalınlaşmış bağ dokusu açılır ve sinir rahatlatılır. Ameliyat genellikle genel anestezi ile ya da veya koltuk altından kol uyuşturularak yani lokal anestezi ile yapılmaktadır. Hasta hastanede bir gece kalır ve gözlenir. Ameliyattan sonra genellikle dirsekte 2 hafta kadar kalan bir pansuman olur ama hastalar ellerini hemen kullanabilirler. Yaklaşık 12 gün sonra dikişler alınır ardından birkaç hafta daha ağır kaldırma, zorlama ve ağır işlerin yapılması önerilmez. Ameliyat sonrasında bazı kişilere fizik tedavi uygulanması gerekli olabilir. Uyuşma ve karıncalanma hissinin ameliyattan hemen sonraki sürede geçmesi beklenir.
Ulnar sinir nerede bulunur?
Ulnar sinir, kolumuzdaki ana sinirlerden birisidir. Köprücük kemiğimizin altından geçerek kolun üst kısmından içlere doğru ilerler. Dirseğin içerisinden geçer.
Ulnar sinir hangi hareketi yaptırır?
Ulnar sinir, elimizde dokunma duyusunu, el bileğinin ve parmakların bükülme hareketini sağlar. Elin yüzük ve serçe parmağının his duyusunu sağlar.
Ulnar sinir sıkışması hangi bölüm bakar?
Ulnar sinir ile ilgilenen bölüm Beyin ve Sinir Cerrahisi’dir.
Ulnar sinir neden sıkışır?
Ulnar sinir sıkışması, dirseğin çok sık bükülmesi, dirseğe fazla yük binmesi, dirseğe hasar alınması sonucunda gerçekleşebilir.
Ulnar sinir sıkışması tedavi edilmezse ne olur?
Ulnar sinir sıkışmasının tedavi edilmemesi, geri dönüşü olmayan sinir hasarlarının oluşmasına neden olabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mikrocerrahi ile diskektomi ; özel bir takım aletler ve mikroskop kullanılarak yapıla…Devamını oku...
Uygulanan cerrahi dışı tedavilare rağmen ağrı ve uyuşukluk şikayetleri gerilemediği t…Devamını oku...