Karpal Tünel Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu; el bileğindeki median sinirinin sıkışması sonucu ortaya çıkan ağrılı ve huzursuzluk veren sendrom olarak tanımlanmaktadır. Karpal bilek anlamına gelmektedir karpal tüneli ise bilekte koldan gelerek avuç içi ve oradan da parmak uçlarına yayılan median sinirleri ve tendonların sığabileceği genişlikte olan tünel şeklindeki geçidin adıdır. Bu bölge yalnızca sinirlerin ve tendonların sığabileceği büyüklüktedir.

Karpal tünel sendromu (CTS) normalde 45-65 yaşları arasında görülmekle birlikte kadınlarda erkeklerden daha çok görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda bahse konu tünel erkeklere oranla daha dar olmaktadır.

Modern çağ hastalığı olarak bilinir bilgisayar kullanımındaki aşırılığın bu sendromu tetiklediği söylenmektedir. Teşhisi ve tedavisi geciken vakalar sonucu hastanın yaşam kalitesinde ciddi düşüşler görülmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu sonucu parmaklarda kalıcı his kaybı ve elde güç kayıpları meydana gelebilmektedir. 

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Semptomlar zamana bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İlk belirtiler genellikle el bileğinde geceleri hastayı uyandıracak kadar şiddetli ağrılardır. Genelde hasta parmaklarında uyuşma, karıncalanma el bileğinde ise ağrı hissediyor olacaktır. Serçeparmak hariç diğer parmaklarda bu semptomlar hissedilir. İlerleyen vakalarda hasta nesneleri kavramakta zorlanabilmektedir. Yumruğu oluşturmakta zorlanılmaktadır. Düğme iliklemek, şişe kapağı açmak gibi basit günlük işler yapılamaz hale gelebilmektedir. Başparmak alt kısmında yer alan kaslar gittikçe eriyerek işlevsiz hale gelebilmektedir. Bu belirtiler karpal tünel sendromu belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır ve zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Karpal Tünel Sendromu Teşhisi

Hasta hekime başvurmadan önce hastalığını teşhis edebilmektedir. Hasta parmaklarında karıncalanma veya uyuşma olup olmadığını anlamak için bileğini hafifçe aşağı doğru itebilmektedir. Elini başının üzerine bir dakika boyunca tutan hasta aynı belirtileri yaşıyorsa karpal tünel sendromu yaşanıyor demektir. Tabi ki hekime danışmadan bu sonuçların kesinliğinden bahsedilememektedir.

Hekime başvurulduğu takdirde birtakım testler sonucu kesin teşhis konacaktır. Bunlardan biri olan tinel testinde doktor, hastanın parmaklarında uyuşma olup olmadığını tespit etmek için hafifçe el bileğinde bulunan median sinirine baskı uygulamaktadır. Karpal sendromu teşhisi kesin olarak elektromiyografi testi sonucu ile konulmaktadır. Bu testte kas içine yerleştirilen iğne elektriksel aktiviteleri ekrana yansıtarak median sinirinde herhangi bir baskı olup olmadığı belirlenebilmektedir. 

Karpal Tünel Sendromu Neden Ortaya Çıkar?

Kesinleşmiş bir nedeni olmayan bu hastalığın ortaya çıkması ile ilgili bazı fikirler yürütülmektedir. El bileğinin aşırı hareket etmesine bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir dolayısı ile; 

  • Bilgisayar kullanımındaki aşırılık 
  • El işi ile ilgilin gereğinden fazla mesai harcanması 
  • Aşırı araç kullanılmasından dolayı sık tekrarlanan direksiyon hareketleri
  • Titreşimli el aletlerinin tekrar tekrar kullanımı
  • İş stresi
  • Şeker hastalığı
  • El bileğinde meydana gelebilecek kırılma vs travmaları
  • Bilek eklemindeki yapısal sorunlar
  • Aşırı aktif hipofiz bezi
  • Lezyonlar
  • İnflamatuar, romatoid artrit ve dejeneratif
  • Karpal tünelde meydana gelebilecek kist veya ur
  • Tendonların etrafında oluşabilecek iltihap veya şişmeler

Şeklindeki durumlar karpal tünel sendromunun nedenleri olarak sıralanabilmektedir. 

Nasıl Önlem Almalıyım?

Karpal tünel sendromu rahatsızlığının belirtilerini hafifletmek ve ilk aşamalarda hastalığı tamamen yok etmek için her hastanın yapması gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır.

Bunlar;

  • Günlük işlerinizi yaparken nesneleri sıkı kavramamak bileği zorlamamak
  • Bileği genelde düz pozisyonda tutmaya gayret edip fazla bükmemek
  • Tekrarlayan el bilekleri hareketinden kaçınmak
  • Uykuda el bileklerinin düz durmasını sağlamak
  • El bileklerinizin çok fazla işlevselleştiği günlük işlerinizi yaparken sık sık mola vermek
  • Soğuk ortamda eldiven kullanarak elleri sıcak tutmak
  • Diyabetin tetiklediği bir durumsa glikoz kontrolünüzü aksatmadan yaptırmak
  • Bilgisayar (klavye) kullanımını azaltmak

Karpal tünel senromu rahatsızlığını hafifletebilecek egzersizlerde bulunmaktadır. 

  • Elin arka kısmı aşağı gelecek şekilde yumruk yapın. Parmak uçlarınız tavana bakacak şekilde açın kapatın (10 defa)
  • Elinizi yumruk yapın, sonra açın ve parmaklarınızı olabildiğince dışa doğru uzatın (10 defa)

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Ağır vakalara cerrahi müdahale şarttır ancak hafif semptomların görüldüğü vakalarda el bileğinin dinlendirilmesi, ilaç tedavisi, ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan soğuk kompres, bilek splintlerinin kullanımı (en azından uyumadan önce geceleri kullanım) karpal tünel sendromunun belirtilerini hafifletecek ve hasta iyileşme sürecine girecektir. 

Peki karpal tünel sendromu ameliyatı riskli mi sorusu akıllara gelecek olursa her cerrahi operasyon gibi enfeksiyon kapma riski var ancak bilindiği gibi bu tarz riskler ilaç tedavisi yardımı ile bertaraf edilebilmektedir. Ağır vakalarda ameliyat sonrası başlayan semptomlar tamamen yok edilemeyebiliyor. Sinirlere yapılan uzun süreli baskılar ve geç kalınmış teşhis sonrası tedavi, sinirlerdeki problem düzeltilse dahi bazı hasarlar kalıcılığını koruyabilmektedir. Ameliyatın başarılı geçmesi hastanın hemen iyileşeceği anlamına gelmediğinden operasyon sonrası fizik tedavi sürecinin aksatılmadan başarı ile tamamlanması gerekmektedir.  Karpal tünel sendromu belirtileri görüldüğü takdirde derhal hekiminize başvurmalısınız. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim