Glioblastoma Multiforme

Glioblastoma Multiforme Nedir?

Glioblastoma  multiforme, beyin tümörlerinin içinde en sık rastlanan ve tedavisi en zor olan  beyin tümörüdür. Genellikle 40-60 yaş arasında ve erkeklerde daha fazla görülmektedir. 


Glioblastomada en sık görülen belirtiler baş ağrısı, hafıza kaybı, havale ve davranış değişiklikleridir. Bu beliritler tümörün hızla büyümesi sonucunda artan basınç nedeniyle ortaya çıkar. Tümör büyüdükçe, bası yaptığı yerin özelliğine göre bazı beden işlevlerinde kayıplar ortaya çıkabilir.

Tedavi

Tedavide ilk başvurulan yöntem cerrahidir. Kranyotomi adı verilen açık beyin ameliyatı ile hastanın kafatasında bir kesit yapılarak buradan tümörü oluşturan kitleye ulaşılır ve kesilerek alınır. 
Tümörü oluşturan hücreler çok küçük olduğundan cerrahi arkasında hücreler kalır. Bu hücrelerin yeniden tümör oluşturmasını engellemek için ameliyat bölgesine ışın uygulanır. Bu tedaviye radyoterapi veya ışın tedavisi adı verilir. Ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda da bu yöntem tümör kitlesinin yok edilmesini sağlar.

Cerrahi ve radyoterapiye rağmen tümörü oluşturan şartlar tamamen ortadan kaldırılamayabilir. Tümörün yeniden oluşmasını (nüks) engellemek ve arkada kalabilecek hücreleri öldürmek için ilaçlı tedavi (kemoterapi uygulanır). Ameliyat ve radyoterapinin tercih edilmediği durumlarda ilaçlı tedavi tümörün yok edilmesi için kullanılmaktadır. 

Yukarıdaki tedavilerle birlikte hastadaki semptomları azalmak için çeşitli tedaviler uygulanır. Tümöre yapılan müdahele sonucu oluşan ödem, ödem giderici adı verilen kortikosteroid ilaçlar kullanılarak engellenir. GBM hastalarında sık görülen epilepsi krizleri ise antiepileptik ilaçlar kullanılarak azaltılır. Hastalarda oluşabilecek hareket bozuklukları ise fizik tedavi uygulanarak düzeltilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim