Bel fıtığı ameliyatı olacak veya olmayı düşünen tüm hastalar; ameliyatı gerçekleştire…Devamını oku...
Boyun Fıtığında Uygulanan Ameliyat Yöntemleri
Boyun bölgesinde bulunan omurlar bütün vücudun kontrolünün sağlanması amacı ile iletilen sinirlerin bulunduğu bölgelerdir. Kafa kökünden başlayarak 7 omur bulunmaktadır ve bunlar gerek bağ dokular ile gerekse de jel dokusu ile kaplanmaktadır. Bunun yanı sıra her iki omur arasında yastık görevini üstlenen diskler bulunmaktadır. Bu diskler zaman içerisinde birtakım nedenler ile aşınmaya uğramakta ve bozulma yaşamaktadır.
Omurlar arasındaki disklerin bozulması ve sinirlere bası oluşturması boyun fıtığı olarak tanımlanmaktadır. Boyun fıtığı problemi yaşayan hastalar;
- Boyun ağrısı
- Kol ağrısı
- Parmaklardan başlayarak kolların uyuşması
- Cisim tutmada zorluk ve tutulan cisimlerin düşürülmesi
- Yürüme sırasında zorluk
- Hareket kısıtlılığı
Gibi günlük yaşamı ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen şikayetler yaşamaktadır. Bu şikayetler ile doktora başvuran kişiler öncelikle ayrıntılı bir fizik muayeneden geçmektedir. Aynı zamanda; manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi ve birtakım sinir testleri ile fıtık probleminin konumu ve derecesi belirlenmektedir.
Boyun fıtığı probleminin tedavisi ertelenmemelidir. Aksi halde sinirlere uygulanan baskı zaman içerisinde artacak ve hastanın sağlık durumu daha da fazla etkilenecektir. Bu nedenle boyun fıtığı şikayetleri yaşayan kişilerin ertelemeden bir uzman doktora başvurmaları önerilmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri
Boyun fıtığı probleminin tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- İsitrahat; hastanın özellikle ağrı ve kollarda güçsüzlük problemi yaşaması durumunda dinlenmesi ve herhangi bir ağırlık kaldırmaması gerekmektedir.
- Hareketlerin kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesi; perde asma, cam silme, bilgisayar başında oturma süresi, yastık kullanımı ve yatak seçimi doktor kontrolünde boyun fıtığı şikayetlerini azaltacak ve ortadan kaldıracak şekilde gerçekleştirmesi gerekmektedir.
- İlaç tedavisi; ağrı kontrolünün sağlanması adına kas gevşetici ve ağrı kesici özelliği bulunan ilaçlar kullanılmaktadır.
- Fizik tedavi; hastanın ağrılarının fizyoterapi yöntemleri uygulanarak ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
- Cerrahi tedavi yöntemleri; cerrahi müdahale ile fıtık bölgesinin temizlenmesi ve onarılması işlemidir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Gerekli tanı yöntemleri uygulanarak fıtığın konumu ve derecesi kesin olarak belirlendikten sonra doktor bir tedavi planlaması oluşturmaktadır. Bu planlamada elbette ki cerrahi yöntemler sonuncu sıradadır. Öyle ki ilaçla tedavi ya da fizik tedavi yöntemlerinden yeterli verim alınamayan, şikayetleri hafiflemeyen aksine artan, kollarda güçsüzlük problemi yaşayan hastalarda cerrahi yöntemlerin uygulanması gerekebilmektedir.
Boyun fıtığının cerrahi yöntemler ile tedavisi iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar klasik açık boyun fıtığı ameliyatı ve mikro cerrahi yöntemi uygulanarak gerçekleştirilen boyun fıtığı ameliyatıdır.
Açık Yöntem ile Boyun Fıtığı Ameliyatı
Cerrahi yöntemler uzun yıllardan beri uygulanmaya devam etmektedir. Dönemin teknik imkanları dahilinde bu yöntemler değişkenlik göstermekte ve gelişebilmektedir. Eski yıllardan beri boyun fıtığı tedavisinde açık ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem; fıtığın bulunduğu bölgede büyük kesi açılarak fıtığa ulaşılması ve onarılması disiplinine dayanmaktadır.
Boyun fıtığı ameliyatı genel anestezi altında uygulanmaktadır ve hastanın iyileşme süreci oldukça uzun sürmektedir. Bu operasyon sürecinde; her cerrahi müdahalede de olduğu gibi birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Risk faktörlerinin önüne geçilebilmesi adına alanında tecrübeli cerrahların seçilmesi esastır. Aynı zamanda operasyon ve iyileşme süreçlerinde doktorun önerilerine de eksiksiz bir şekilde uyulması gerekmektedir.
Boyun Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Kanama ve enfeksiyon riski
- Yemek borusunun hasar görmesi riski
- Damarların hasar görmesi riski
Mikro Cerrahi Yöntemler ile Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun fıtığı probleminin mikro cerrahi yöntemler ile ameliyat edilmesi son yıllarda hem doktorlar hem de hastalar için büyük avantajlar sağlamaktadır. Bunun sebebi ise açık ameliyata oranla mikro cerrahi yönteminin çok daha güvenilir ve konforlu olması durumudur.
Boyun fıtığı ameliyatının mikro cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmesi; fıtık bölgesinde minimal kesi açılarak çeşitli görüntüleme tekniklerinden de yararlanılarak bölgenin güvenilir bir şekilde onarılması disiplinine dayanmaktadır. Bu yöntemin sağladığı birtakım avantajlar bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kesi boyutu küçük olduğu için anormal kanama ve enfeksiyon riski oldukça düşüktür.
- Operasyon sürecinde görüntüleme tekniklerinden faydalanılması gerek yemek borusunun gerekse de damarların hasar görmesinin önüne geçen önemli bir etkendir.
- İyileşme süresi oldukça kısa ve konforludur.
- Hasta çoğunlukla ameliyattan bir gün sonra hastaneden taburcu olabilmektedir.
- Ameliyat sonrasında yaklaşık 10 gün sonra hasta ev içerisinde günlük aktivitelerini yerine getirebilmektedir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doktorun önerdiği ilaçların kullanımı ihmal edilmemelidir.
- Doktorun önerdiği rehabilitasyon süreci ertelenmemelidir.
- Sigara içilmemelidir.
- Tuvalet için klozet tercih edilmelidir.
- Hareket kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
- Kas ve kemik güçlendirici şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Omurga vücudu taşıyan ve vücudun dik durmasını sağlayan; özellikle hareketlerimiz içi…Devamını oku...
Modern tıpta hastalıkların tanı ve tedavi yöntemlerinde yeni ve farklı birçok yöntem …Devamını oku...