Bel fıtığı ameliyatı olacak veya olmayı düşünen tüm hastalar; ameliyatı gerçekleştire…Devamını oku...
Boyun Fıtığı
Boyun bölgesinde kafa tabanından başlayarak 7 tane omurga kemiği bulunmaktadır. Her bir omurga kemiğini bağ doku sarmalamakta ve iki omur kemiği arasında diskler bulunmaktadır. Boyun bölgesindeki omurlardan çıkan sinirler kollar ve baş arasındaki duyu iletişimini sağlamaktadır. Ancak birtakım nedenler ile omurlar arasındaki disklerde deformasyon açığa çıkabilmektedir. Bu durum boyun fıtığı olarak adlandırılmaktadır.
Boyun Fıtığı Nedir?
Travmalar ya da ileri yaş sonucunda boyun omurlarını saran bağ dokular, aralarındaki diskler ya da nükleus pulposus olarak tanımlanan jel kıvamında bozulmalar meydana gelebilmektedir. Bu durum disk hernisi ya da boyun fıtığı olarak adandırılmaktadır. Boyun fıtığı; problemi yaşayan kişinin günlük yaşamını önemli derecede olumsuz etkilemekte ve hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Aynı zamanda tedavi edilmediği sürece ilerleyerek çok daha ciddi problemlere ve kalıcı sakatlıkları açığa çıkarabilmektedir. Bu nedenle aşağıda belirtilen şikayetleri yaşayan kişilerin ertelemeden bir uzman doktora başvurması önerilmektedir.
Boyun Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Boyun fıtığı problemine birden fazla faktör neden olabilmektedir. Boyun fıtığının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Boyun kaslarında genetik nedenler ile olan zayıflık
- Yanlış hareket
- Yanlış uyku pozisyonu
- Sigara kullanımı
- Kaza, çarpma, düşme gibi travmatik olaylar
- Uzun süre bilgisayar kullanmak
- Yanlış masaj uygulamaları
- Kolların yanlış hareketleri
Boyun fıtığı toplum içerisinde oldukça yoğun bir şekilde görülen sağlık problemleri arasındadır. Bu problemin açığa çıkmasında birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ailede boyun fıtığı geçmişi bulunuyorsa kaslardaki genetik zayıflık boyun fıtığına neden olabilmektedir.
- Sigara kullanımı kişinin genel sağlık problemini etkilemektedir ve bununla birlikte boyun kaslarını önemli derecede zayıflatmaktadır.
- Profesyonel olmayan kişilerin yanlış biçimdeki masaj uygulamaları omurlar arasındaki dengenin bozulmasına neden olabilmektedir.
- Ev işleri, ağır kaldırma, yanlış uyku pozisyonu benimseme, perde asma, cam silme gibi zorlayıcı hareketlerin sık sık yapılması da boyun bölgesinde bulunan omurların hasara uğramasına neden olmaktadır.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığının açığa çıkardığı en belirgin şikayet elbette ki ağrı hissidir. Bununla birlikte diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Boyun, omuz ve kollarda yoğun ağrı hissi
- Kollarda güç kaybı yaşanması
- Yürümede güçlük çekme ve denge problemi yaşanması
- Elde herhangi bir cismi tutmakta güçlük çekmek ya da düşürmek
- Özellikle el parmak uçlarında uyuşma hissi
Boyun fıtığı belirtileri tedavi olunmadığı taktirde daha da yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Bununla birlikte ağrılar ve uyuşma hissi zaman zaman daha ağır bir şekilde hissedilmekte ya da dönem dönem daha hafif bir şekilde açığa çıkmaktadır.
Boyun bölgesi gerek günlük yaşam konforu gerekse de sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle profesyonel olmayan kişilere masaj yaptırılmamalı, ağır kaldırılmamalı ve kontrollü bir şekilde hareket edilmelidir.
Boyun fıtığı probleminin birden fazla şekilde tedavisi mümkündür.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığı tedavi planlaması öncesinde hastanın ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi, genel sağlık durumunun değerlendirilmesi ve boyun fıtığı probleminin kesin tanısının konulması gerekmektedir. Boyun fıtığı probleminin tanı sürecinde; detaylı sağlık öyküsünün değerlendirilmesi, ayrıntılı fizik muayene etkili olmaktadır. Fıtık oluşumunun derecesinin ölçülmesinde ise MR (manyetik rezonans) ve çeşitli sinir testlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Başlangıç derecesindeki boyun fıtığı problemlerinde en etkin tedavi yöntemi istirahattir. Bununla birlikte ağrı kontrolünün sağlanması adına çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. Aynı zamanda fizik tedavi uygulamaları ve yaşam tarzında uygulanabilecek birtakım değişiklikler de tedavi sürecinde etkin rol oynamaktadır.
Boyun fıtığı problemi yaşayan hastanın kollarında uyuşukluk ve güçsüzlük hissediliyor ise aynı zamanda uygulanan cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden herhangi bir sonuç alınamıyor ise ameliyat ile tedavi yöntemine başvurulabilmektedir.
Boyun fıtığı ameliyatı günümüzde teknolojik gelişmelerin de bir sonucu olarak mikro cerrahi yöntemler ile konforlu ve güvenilir bir şekilde uygulanabilmektedir. Bu yöntem ile fıtığın olduğu bölgede minimal bir kesi açılmakta ve işlem bu kesi içerisinden uygulanmaktadır. Mikro cerrahi ile boyun fıtığı ameliyatı yönteminde; enfeksiyon ve aşırı kanama riski minimum düzeydedir. Aynı zamanda ameliyat sonrası iyileşme süreci de oldukça kısa sürmekte ve hasta birkaç gün içerisinde günlük yaşamına geri dönebilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gergin omurilik sendromu (GOS) doğuştan ya da sonradan nedenlerle omuriliğin gerilmes…Devamını oku...
Bel ağrısı, bacaklarda hissizlik, güçsüzlük ve yürümede güçlük gibi şikayetler bel ka…Devamını oku...