Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Boyun Fıtığı Tanısı

Tanı koymada ilk basamak hastanın şikayetlerini ve öyküsünü dinlemek ve boyun fıtığının karışabileceği diğer hastalık gruplarını da göz önüne alarak muayene etmektir. Bundan sonraki aşama, güncel yaklaşımda ilk tercih edilen tetkik olan manyetik rezonans görüntülemedir. Bazı durumlarda özellikle yaşlı hastalarda omurlarda ve/veya omurlar arası bölgede kireçlenmeyi daha iyi saptayabilmek için bilgisayarlı tomografi ve direk grafi (röntgen) çekimi gerekir.Ayrıca boyun fıtığının sinir üzürindeki hasarını ortaya koymak için EMG tetkiki yapılabilir.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur Hakkında Sık Sorulan Sorular

Boyun fıtığı gençlerde olur mu?

Evet, boyun fıtığı her yaşta oluşabilir. Ancak yaşın ilerlemesi boyun fıtığı riskini artırır.

Devamı...

Boyun fıtığı ameliyat gerektirir mi?

Boyundaki fıtık vakalarının çoğu, konservatif tedaviler (ilaçlar, fizik tedavi, boyun egzersizleri vb.) ile tedavi edilebilir ve ameliyat gerektirmez. Ancak nadiren ameliyat gerekebilir.

Devamı...

Boyun fıtığı neden oluşur?

Boyun fıtığı, omurlar arasındaki disklerin hasar görmesi sonucu oluşur. Diskler, omurlar arasındaki şok emici yastıklardır ve hasar gördüklerinde disklerin içindeki jelatinimsi madde omuriliği veya sinirleri baskılayabilir.

Devamı...

Boyun fıtığı nedeniyle hangi aktiviteler yapmamalıyım?

Boyun fıtığı olan kişilerin yüksek etkili spor aktiviteleri yapmamaları önerilir. Ayrıca, boyun ve omuzlarda gerginliğe neden olan yanlış duruş ve ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır.

Devamı...

Boyun fıtığı tedavisi ne kadar sürer?

Boyun fıtığı tedavisi kişinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi süresi, fıtığın ciddiyetine, semptomların şiddetine ve tedaviye nasıl yanıt verildiğine bağlı olarak değişebilir.

Devamı...

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim