Omur adı verilen birbirine bağlı bir dizi kemikten oluşan omurga, içinde omuriliği ba…Devamını oku...
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı, beyin ve sinir cerrahisinde sık karşılaşılan bir sorundur. Boyun yapısı; 7 adet omur, omurların arasındaki disk denilen yapılar ve iki omuru birbirine bağlayan 2 adet küçük eklemden oluşmaktadır. Omurların arasında bulunan disklerin görevi omurlar üzerine binmiş olan yükü eşit olarak dağıtmaktır. Boyundaki disk ve eklemlerin bir görevi de boynun hareketliliğini sağlamaktır. Böylece boynumuzu istediğimiz yönde hareket ettirebilmekteyiz.
Boyunda meydana gelen ağrılar ve hareket kısıtlılığı ise sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle de bilgisayarın iş hayatının ayrılmaz bir parçası olarak hayatımıza girmesi ile birlikte boyun ağrılarının görülme oranı oldukça artmıştır. Bazı meslek gruplarında çalışan kişilerde boyun fıtığı görülme riski de doğal olarak artmaktadır. Masa başında çalışanlar, öğretmenler, şoförler ve bedensel olarak ağır ve yoğun işlerde çalışanlarda boyun fıtığı görülme olasılığı yüksektir. Boyun ağrılarının artmasında etkili olan bir faktör de yaşın ilerlemesidir. Zamanla disklerin içindeki sıvı azalmakta ve diskler görevini yapamaz hale gelmektedir. Bu durum diskin dış tabakasında da bozulma ve yırtılmalara yol açar. Bu yırtıklar ilerlediği takdirde diskin iç yapısı yırtıktan çıkarak sinirlere baskı uygular ve boyunda şiddetli ağrılara neden olur. Kollara giden sinirler baskı altında kalırsa hastada boynun yanı sıra omuz ve kol ağrıları da görülür.
Hastaya boyun fıtığı tanısı koymadaki ilk adım, hastanın öyküsünü ve şikayetlerini cerrah ile paylaşmasıdır. Bundan sonraki aşama ise bölgenin manyetik rezonans görüntüleme ile incelenmesidir. İleri yaştaki hastalarda inceleme için ek olarak bilgisayarlı tomografi çekimi de gerekebilmektedir.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
- Kaza geçirmek boyun fıtığının en yaygın nedenleri arasındadır. Çeşitli kazalar sonucunda boyun bölgesindeki yumuşak dokular hasar görebilir. Meydana gelen zedelenme sonucu fıtık görülebilir.
- Kasları normal duruşunun aksine aşırı derece zorlamak boyun fıtığına neden olabilmektedir.
- Bilgisayara ve / veya telefona çok fazla bakmak boyun fıtığına neden olmaktadır. Günümüzde boyun fıtığında gözlenen artışın en önemli nedenlerinden biridir.
- Uzun süre matkap kullanmak boyunda yol açacağı sarsılmalar nedeniyle boyun fıtığına yol açabilmektedir.
- Uzun süre motosiklet kullanmak boynun ters bir pozisyonda durmasını gerektirdiği için fıtık oluşumuna neden olmaktadır. Bunun yanı sıra motosiklet kullanırken boynun sarsılması da yine fıtık oluşumunun bir başka nedeni olmaktadır.
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak disklerdeki sıvıda görülen azalma ve disklerin yastık görevini göremez hale gelmesi boyun fıtığının en önemli nedenlerinden biridir.
- Stres ve yorgunluk boyun fıtığı oluşumu üzerinde hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Stresin neden olduğu olumsuzluk ve gerginlik pek çok hastalıkta olduğu gibi boyun fıtığı oluşumunda da rol oynamaktadır.
- yanlış masaj uygulamaları yani masaj esnasında yapılan yanlış bir hareket rahatlıkla fıtık oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.
- Sinir sıkışması ; yani fıtıklaşmış diskler yüzünden omurilik ve sinirler üzerinde yeni bir baskı oluşabilir. Bu durum da yeni fıtıkların doğmasına sebep olabilmektedir.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığının en yaygın belirtilerinden biri ense bölgesinde herhangi bir darbe almaya ya da ters bir yatış pozisyonuna bağlı olmayan sebepsiz ve uzun süreli bir ağrı hissedilmesidir. Bu ağrının uzun süre devam etmesi durumunda boyun fıtığından şüphelenmek gerekir. Boyunda meydana gelen ağrı aynı zamanda; tek taraflı bir şekilde meydana gelen ve kola doğru yayılan bir ağrıdır. Sinirler üzerinde oluşan baskının neden olduğu ağrı kollarda da hissedilebilir. Üstelik boyun ve kol bölgesinde hissedilen bu ağrılar, baş ağrısına dönüşebilmekte ve hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir. Boyun ve kol ağrılarının yanına eklenen baş ağrısı kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir.
Boyun fıtığı olan kişiler, boyunlarını hareket ettirmekte zorlanırlar ve boyun hareketlerinde ciddi kısıtlanmalar yaşarlar. Boyun eskisi kadar rahat hareket ettirilemez. Boyun fıtığının ilerlemesi durumunda ise boyunu neredeyse hiç hareket ettiremeyecek kadar bir kısıtlanma ile karşı karşıya kalınması söz konusudur. Boyun fıtığı ilerlemiş olan kişiler aynı zamanda yürüme güçlüğü de çekerler. Yürürken zorlanma ve yürüme esnasında dengeyi kuramama ileri derece boyun fıtığının belirtisi olmaktadır.
Boyun fıtığının bir başka belirtisi ise kas spazmıdır. Kaslarda boyun fıtığına bağlı olarak istem dışı kasılmalar gerçekleşebilir.
Boyun fıtığının neden olduğu ağrılar genellikle gece uyurken artış gösterirler. Şiddetlenen bu ağrılar yüzünden kişi uyku problemleri yaşayabilmektedir.
Baş dönmesi ve mide bulantısı da boyun fıtığının belirtileri arasında yer almakta ve kişinin günlük yaşantısını sekteye uğratmaktadır.
Bu tip şikayetlerden yakınan hastalar mutlaka bir doktora baş vurmalıdırlar. İncelemelerin sonucunda fıtığın derecesine göre bir tedavi yöntemi izlenecektir. Ağrı kesiciler , boyunluk , masaj ve egzersizler hastalığın çok da ilerlemediği hastalarda tedavi için izlenen yoldur. Eğer bu tedavi uygulamaları kişinin ağrılarını hafifletmiyorsa; boyun fıtığı ameliyatı gerekmektedir. Şiddetli ağrılara, hareket kısıtlığına, denge kaybına, baş dönmesine, mide bulantısına ve uykusuzluğa yol açan boyun fıtığı kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Hasta için bir kabusa dönen bu semptomlar eğer ilaç ve egzersizler ile giderilemiyorsa, cerrahi müdahalenin uygulanması bu tip hastalarda kaçınılmazdır. Sinire uygulanan baskı ortadan kalkacağı için boyun fıtığı ameliyatı kişinin şikayetlerini tamamen geçirmekte ve kesin bir çözüm imkanı sağlamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik ve omurga sağlığı insanların total sağlık durumlarının korunmasında ve yaşam ka…Devamını oku...
Omurlar birbirine eklemler yardımı ile bağlanmakta olup ; omurgayı oluşturan kemikler…Devamını oku...