Trigeminal nevralji, hastanın günlük aktivitelerini, hatta yaşamsal işlevlerini dahi …Devamını oku...
Bel Kayması
İnsan vücudunun omurga dizilimi mükemmel şekilde tasarlanmıştır. Bel bölgesi insanın dik durmasını ve hareket etmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte bel bölgesinde bulunan omurların arasında yastıkçık görevini üstlenen diskler bulunmaktadır. Bu bölgede bulunan diskler aynı zamanda amortisör işlevini yerine getirerek omurlar içerisinde bulunan sinirlerin hasar görmesini engellemektedir. Gün içerisinde insan vücudunun ağırlığını taşıyan, dik durmasını ve hareket etmesini sağlayan bel bölgesi bazı durumlarda (ileri yaş, travmatik olaylar, doğumsal nedenler) deformasyona uğrayabilmektedir. Bu durumda ise bel kayması problemi yaşanabilmektedir.
İçindekiler
Bel Kayması Nedir?
Bel bölgesinde bulunan omurga diziliminin çeşitli sebeplerle deformasyona uğraması ve bozulması olarak tanımlanan bel kaymasının birtakım nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Doğumsal nedenler
- İleri yaş
- Bel bölgesinde herhangi bir cerrahi işlem gerçekleşmiş olması
- Kaza, çarpma ve düşme gibi travmatik olaylar
- Fazla kilolu doğum
- Zor doğum
- Kemik erimesi
- Postür bozukluğu
- Hareket kontrolsüzlüğü
- Ağır kaldırma
Bel kayması probleminin teşhisi oldukça zordur. Bel ağrısı ile doktora başvuran hastalarda bel kayması ihtimali oldukça sonra düşünülmektedir. Bu durum ise tanı ve tedavi sürecinin gecikmesine neden olmaktadır. Bel kayması problemi yaşayan hastalar günlük yaşamı olumsuz etkileyen birtakım şikayetler yaşamaktadır. Bu şikayetler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Bel ağrısı
- Bacaklarda ağrı
- Yumuşak zeminde oturmada güçlük
- Yumuşak yatakta uyumada güçlük
- Uzun süre ayakta duramama
- Uzun süre yürüyememe
- Yerde oturamama
- Yürümekte zorluk
- Bacaklarda güçsüzlük
- İleri derecede kaymalarda cinsel fonksiyon bozuklukları
- İleri derecede kaymalarda idrar kaçırma problemleri
Bel kayması problemi yaşayan bazı hastalarda sinirler bası altında olmaktadır ve bu durum hastanın total sağlık durumunu olumsuz etkileyen ciddi risk faktörleri oluşturmaktadır. Bununla birlikte hastaların yaklaşık %25’inde de sinirlere herhangi bir bası oluşmamakta ve ilaç tedavisi, fizik tedavi ve çeşitli egzersizler ile tedavisi mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda bel kayması problemi hareketsiz olarak tanımlanıyor ise herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Bu nedenle bel kayması probleminin tanı sürecinde problemin hareketli mi yoksa hareketsiz olduğu mu bilgisi de değerlendirilmektedir. Öyle ki hareketli bel kayması problemi yaşayan hastalarda zaman zaman kitlenme durumu yaşanabilmektedir.
Bel Kayması Tedavisi
Bel kayması tedavi yöntemlerine karar verilebilmesi için hastanın ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi ve kayma oranının tespit edilmesi gerekmektedir. Minimal oranda tespit edilen kaymalarda hastaların istirahat etmesi ve ağrı kontrolünün sağlanması için ağrı kesici ilaçlar kullanması gerekmektedir.
Bel kayması oranının fazla olduğu durumlarda ise fizik tedavi ve bunun yanı sıra ağrı kesici etkisi olan enjeksiyonlar uygulanabilmektedir. Özellikle bel kayması probleminin yanı sıra sinir sıkışması problemi de yaşayan hastalarda enjeksiyon yöntemi sık uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Bel kayması probleminin tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Dinlenme
- Ağrı kesici ilaçlar
- Egzersiz
- Korse ve benzeri materyallerin kullanımı
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- Enjeksiyonlar
- Cerrahi yöntemler
Bel kayması probleminin tedavi planlamasında kayma oranı ve kaymanın hareketli olup olmadığı bilgisi büyük önem taşımaktadır. Bu değerlendirmeler sonucunda hastanın genel sağlık durumu da göz önüne alınarak nitelikli bir tedavi planlaması uygulanmaktadır. Aynı zamanda bel kayması problemi yaşayan hastaların yüzme egzersizleri yapması gerek kayma oranı üzerinde gerekse de hastanın şikayetlerinin kontrol altında tutulmasında etkisi büyüktür.
Bel kaymasında cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığı, hastanın şikayetlerinin hafiflemediği ve bununla birlikte arttığı durumlarda bel kayması ameliyatlarına başvurulmaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmeler ve bilimsel çalışmaların gelişmesi sonucunda cerrahi yöntemler oldukça güvenilir ve konforlu bir şekilde uygulanabilmektedir. Bel kayması ameliyatı da günümüzde mikro cerrahi yöntemi ile uygulanarak çok daha kısa ve konforlu bir iyileşme süreci yaşanmaktadır.
Bel kayması ameliyatının mikro cerrahi yöntemi ile uygulanması; vidalar ile omurga kemiklerinin sabitlenmesi disiplinine dayanmaktadır.
Bel kayması probleminin tedavisi ertelenmemelidir. Aksi halde hastanın günlük yaşam konforu son bulacak ve ağrılar ve hareket kısıtlılıkları ile yaşam kalitesi önemli ölçüde düşecektir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Spina bifida;ayrık veya açık omurga anlamına gelir. Doğumsal bir anomalidir. Ülkemizd…Devamını oku...
Boyun fıtığı problemi toplumun büyük bir çoğunluğunda görülmektedir. Özellikle bilgis…Devamını oku...