Bel kaymasının tanısının konulmasında ilk seçilecek filmler direkt röntgen filmleridi…Devamını oku...
Bel Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel kaymasının tedavisi ilaçlarla başlayarak, yatak istirahatı, çeşitli egzersizler, fizik tedavi yöntemleri, bele yapılan çeşitli iğneler ve cerrahi yöntemlere kadar uzanan geniş bir çerçeve içinde ele alınır.
İlaçla Tedavi
Ağrıların ağır olmadığı veya belli aralıklarla hissedildiği durumlarda ameliyata gerek duyulmaz ağrı kesicilerle, dinlenme tavsiye edilir. Hastanın hikayesine göre ilaçla tedavi fizyoterapi ile desteklenir, ağrının şiddetli olduğu durumlarda ya da hastanın ameliyatı reddettiği durumlarda ağrılı omurlar arasına enjeksiyon(epidural steroid) yapılır o bölgeye ağrı dindiriciler verilir fakat bu işlem hastanın tedavisini sağlamaz sadece geçici bir rahatlama sağlar. Belkorsesikullanılabilir.
Fizik Tedavi
Soğuk sıcak kompresler, TENS uygulamaları, omurları rahat ettirecek pozisyonların bulunması, kasların çalıştırılması ve egzersizlerden oluşan bir bütündür. Fizik tedavi, fizyoterapi merkezlerinde bitmez, tedaviye hekiminizin verdiği egzersizler ve kompreslerle devam etmeniz gerekir.
Cerrahi Tedavi
İlaç veya fizik tedaviye rağmen ağrıları geçmeyen hastalarda cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyat omurilik bölgesi sorunlarında önemli bir karardır. Cerrahi girişim bel kaymalarında iki şekilde ele alınabilir. Birincisi; ani bel kaymalarında sinirler üzerine bası belirtileri çok fazla ise, ani bir felç gelişme, hastayı sakat bırakma olasılığı varsa, hastanın vakit geçirmeden ameliyata alınması gerekir. Aksi taktirde daha sonra onarılması mümkün olmayan bozukluklar ortaya çıkabilir. İkincisi ise, yukarıda sözü edilen ani değişiklikler yoksa, diğer tedavi yöntemleri ile elde edilmemişse, hasta cerrahi bir girişime alınır. Cerrahi tedavi omurganın kaymış bölümünün enstrumanlar ile tesbit edilerek desteklenmesine yöneliktir.
L4 omurun L5 omuru üzerinde öne doğru kayması (a,b),ameliyat sonrası vidalar yardımıyla L4 ve L5 omurlarının tekrar aynı hizada olması sağlanmıştır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Omurların zamanla yıpranması bel kaymasını tetikleyebilir, ayrıca sporcu yaralanmalar…Devamını oku...
Bel kayması, sorunu olan çoğu hastanın şikayeti olmadığından hasta bunu fark etmeyebi…Devamını oku...