Günümüzde birçok kişi hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çekmektedir Boyun ağr…Devamını oku...
Bel Kayması Ameliyatı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Omurlar birbirine eklemler yardımı ile bağlanmakta olup ; omurgayı oluşturan kemikler belirli bir düzen içinde sıralanmıştır ve omurların ön ve arka kısımları önden ve arkadan sırayı bozmayacak şekilde bir hizada devamlılık göstermektedirler.
İçindekiler
- Bel Kayması Ameliyatı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
- Bel Kayması Ameliyatına Ne Zaman Gerek Duyulur?
- Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Bel Kayması Ameliyatı Sonrası
- Antibiyotik Kullanımı
- Korse Kullanımı
- Zorlu Egzersizler ve Hareketlerden Kaçınma
- Fizik Tedavi
- Düzenli ve Sağlıklı Beslenme
Yunanca omurga anlamına gelen spondilous ve kayma anlamına gelen olistezis sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş olan spondilolistezis terimi vertebral cismin bir alttaki omurga üzerinde kayması anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle bel kayması ; iki komşu omurgadan üstteki omurganın alttaki omurgaya göre öne kayması veya yer değiştirmesi durumudur.
Bel ağrısı şikayeti ile doktora baş vuran hastaların yüzde onunda bel kayması görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bel kaymasının başlıca nedenleri arasında doğuştan gelen anatomik bozukluklar ya da doğum esnasında oluşan problemlerdir. Bu tip hastalar ergenlik çağına geldiklerinde bel ağrısı problemi hissederler. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelen bel kayması ise dejeneratif spondilolistezis olarak adlandırılmaktadır.
Bel Kayması Ameliyatına Ne Zaman Gerek Duyulur?
Bel kaymasının derecesine göre bir tedavi yöntemi izlenmektedir. Bel kaymasının derecesi ve neden olduğu şikayetlere göre tedavi şekilleri de farklılık gösterir. Eğer bel kayması herhangi bir şikayete neden olmuyor, varlığı tesadüfen fark edildiyse bu tip hastalara tedavi uygulanmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak ileride şikayete neden olması ihtimaline karşın kişiye günlük egzersizler önerilir.
Bel kayması tedavisinde uygulanan ilk aşama ilaç tedavisi ve / veya fizik tedavidir. Bunlara ek olarak bazı girişimsel ağrı tedavi yöntemlerine de başvurulabilmektedir. Bunlar, epidural kortizon, proloterapi ve radyofrekans tedavisidir. Eğer bel kayması cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilemezse; hastaya cerrahi girişim uygulanması gerekmektedir.
Cerrahi dışı yöntemlerden olumlu sonuç alınamadığı takdirde; özellikle de 3. Ve 4. Derecedeki bel kaymalarında bel kayması ameliyatı zorunlu görülmektedir.
Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bel kayması ameliyatı, cerrahi ekibin tecrübesi ve gelişen teknolojik olanaklar ile günümüzde güvenli bir şekilde uygulanabilen bir cerrahi operasyondur. Bel kayması ameliyatı, ortopedi ya da beyin ve sinir cerrahisi alanını ilgilendirmektedir.
Bel kayması ameliyatı ortalama olarak 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Bu süre yapılacak olan işleme göre değişiklik göstermektedir. Eğer bel kaymasına ek olarak fıtık problemi de varsa bu süre biraz daha uzamaktadır.
Bel kayması ameliyatı, omurilik ve sinirler üzerindeki baskının kaldırılması ve aynı zamanda omurga kemiklerinin birbirini üzerine denk gelecek şekilde düzgün ve dengeli durmasını sağlamak amacı ile yapılır. Omurilik ve sinir dokuları üzerindeki baskının kaldırılması ve böylece sinirlerin rahatlatılması için bir kısım kemik dokusu ameliyat esnasında törpülenir ya da çıkartılır.
Ameliyat esnasında ayrıca, omurga kemiklerinin dengeli dizilmelerini sağlamak ve bu şekilde kaynamalarını garantilemek amacı ile vida gibi sabitleyici bir sistem kullanılır. Ameliyattan sonra kemiklerin düzgün bir şekilde kaynamasını sağlamak için bir süre bel korsesi kullanılması önerilir. Sonrasında ise bel ve karın kasları doktorun önerdiği egzersizleri yapmaya başlayarak güçlendirilmelidir.
Bel Kayması Ameliyatı Sonrası
Bel kayması ameliyatının başarısı yalnızca cerrahın uyguladığı operasyona bağlı olmamaktadır. Ameliyat öncesi ve sonrasında doktorun önerilerine harfiyen uyulması gerekmektedir.
Eğer kişi ameliyattan sonra bakımına dikkat etmezse, ameliyat ne kadar başarılı geçerse geçsin kişi tam olarak iyileşemez ve semptomlar yeniden kendini göstermeye başlar.
Antibiyotik Kullanımı
Bel kayması ameliyatından sonra doktorun tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar hangi dozda hangi sıklıkta alınması gerekiyorsa aksatılmadan uyulmalıdır. Antibiyotiğin yarım bırakılması ya da düzensiz kullanılması sonucunda antibiyotik etki göstermez. Bu durumda kişide antibiyotik direnci oluşur ve tedavi süreci daha da zorlaşır.
Korse Kullanımı
Bel kayması ameliyatından sonra hastaların bir süre korse kullanması gerekmektedir. Bu sayede iyileşme sürecine ek bir katkı sağlanmış olur. Kişi korse kullanımı ile iyileşme sürecini çok daha rahat atlatabilir. Daha rahat hareket eder ve günlük aktiviteler sırasında ağrı hissi azalır. Korsenin kullanım süresi 3 ay olarak önerilmekte olup, geceleri korsenin çıkartılması gerekmektedir.
Zorlu Egzersizler ve Hareketlerden Kaçınma
Bir omurga rahatsızlığı olan bel kayması rahatsızlığının iyileşme döneminde omurgayı zorlamaktan ve omurgaya yük bindirmekten özellikle kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonraki erken dönemde uzun süre ayakta kalmaktan, merdiven inip çıkmaktan ve yük taşımaktan kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.
Hastaların bel kayması ameliyatının ardından bellerine çok dikkat etmeleri gerekir. Omurgaya yük bindirmek ameliyat bölgesine zarar verir.
Bel kayması ameliyatından sonra yeniden futbol, fitness gibi ağır egzersizlere başlamak için aradan 45 - 60 gün kadar bir süre geçmiş olması gerekmektedir. İyileşme süreci tamamlanana kadar doktorun planladığı egzersizlerin dışına çıkılmamalıdır.
Fizik Tedavi
Düzenli egzersiz ve spor yapmak omurga problemlerini ve ağrıları önler. Fizik tedavi, zayıflayan bağ ve dokuları güçlendirerek ameliyattan sonraki iyileşme sürecini ek bir tedavi olarak destekler.
Düzenli ve Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı ve düzenli beslenmek, ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecini olumlu yönde destekler ve hızlandırır. Bel kayması ameliyatı olan bir hasta, kalsiyum, protein ve A vitamini yönünden zengin gıdalar ile beslenmelidir.
Bel kayması ameliyatı olan hastaların sigara ve alkolü bırakmaları da önerilmektedir. Bu maddeler yara iyileşmesini geciktirmektedir. Ayrıca bel omurları arasında bulunan eklem yapılarını da bozmaktadırlar.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Boyun bölgesinde bulunan omurlar bütün vücudun kontrolünün sağlanması amacı ile ileti…Devamını oku...
Mükemmel bir dizilime sahip olan omurga dizilimi çeşitli nedenler ile deformasyona uğ…Devamını oku...