Omurga kemikleri insanın dik durmasını sağlamakla birlikte aynı zamanda dengeli bir h…Devamını oku...
Bel Fıtığında Uygulanan Ameliyat Yöntemleri
Cerrahi uygulamalar elbette tüm hastaları tedirgin etmektedir. Ancak bazı problemlerin çözülmesinde ve hastanın sağlığa kavuşturulmasında cerrahi yöntem uygulamaları ve ameliyatların mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bel fıtığı probleminin ameliyat ile tedavisinde de durum böyledir.
Bel fıtığı problemi hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen, yoğun ağrı hissine neden olan, bacaklarda ve ayaklarda güçsüzlüğe yol açan ve hareket kısıtlılığı yaşatan bir problemdir. Aynı zamanda ilerlediği durumlarda; güçsüzlük, cinsel iktidarsızlık, idrar yapamama ya da idrar kaçırma gibi ciddi problemlere de yol açabilmektedir. Bel fıtığı probleminin tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- İstirahat
- Egzersiz
- İlaçla tedavi
- Fizik tedavi
- Destekleyici tedavi yöntemleri (akupunktur),
- Ameliyat ile tedavi (açık standart diskektomi, mikrodiskektomi)
Bel fıtığı başlangıç evresinde istirahat ve ilaçla tedavi gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Tanı koyma aşamasında bel fıtığının derecesi de belirlenmektedir. Böylece en uygun tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.
Bel fıtığının tanı sürecinde fizik muayene, manyetik rezonans (MR) gibi yöntemlerin yanı sıra aynı zamanda birtakım sinir testleri de uygulanmaktadır. Böylece fıtığın derecesi ve fıtığın oluştuğu disk ve bölgesinin deformasyon derecesi değerlendirilebilmektedir.
Hasta ilaçla tedavi ya da fizik tedavi uygulamalarından fayda sağlayamadı ise, idrar kaçırma, cinsel güçsüzlük ve benzeri problemler yaşanmaya başlandı ise ve disk kopması problemi görülüyor ise ameliyat ile tedavi yöntemine başvurulabilmektedir.
Bel fıtığı ameliyatı günümüzde iki farklı yöntem ile uygulanabilmektedir. Bunlar;
- Açık standart diskektomi
- Mikrodiskektomi (mikro cerrahi ile bel fıtığı ameliyatı)
Açık Standart Bel Fıtığı Ameliyatı (Diskektomi)
Eski yıllardan beri uygulanan açık ameliyat olarak da tanımlanan bel fıtığı ameliyatı yöntemidir. Bu yöntemde fıtığın oluştuğu bölgede ihtiyaç dahilinde 5 ila 15 santimetrelik kesi açılmaktadır. Genel anestezi altında uygulanan diskektomi yönteminde; omuriliğe kadar ulaşılabilmesi için kasları ayırma işlemi de gerçekleştirilmektedir.
Açılan kesilen büyüklüğüne bağlı olarak enfeksiyon riski bulunan açık standart diskektomi uygulamasında;
- İyileşme süresi uzundur.
- Kanama ve enfeksiyon riski bulunmaktadır.
- Hastanede yatmaya gerek duyulmaktadır.
- Ameliyat sonrası ağrı hissi yoğundur.
- Omurilik kökünde hasar kalabilmektedir.
Açık standart bel fıtığı ameliyatına karar verildiğinde mutlaka alanında uzman ve tecrübeli bir cerrahın uygulamayı gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aksi halde ameliyat sürecinde açığa çıkabilecek riskler artmaktadır. Bunlarla birlikte ameliyat sonrası iyileşme sürecinde doktorun önerilerine mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ağrı kontrolünün sağlanması için doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.
- Fizik tedavi sürecine ihtiyaç varsa aksatılmamalıdır.
- Yürüme, eğilme, oturma ve uzanma gibi hareketler doktorun önerdiği şekilde gerçekleştirilmelidir.
- Yerden bir şey alınması gerektiği zaman eğilmek yerine çömelmek gerekmektedir.
- Ağır kaldırılmamalıdır.
- Yüzme ve benzeri kas güçlendirici egzersizler doktor kontrolünde uygulanmalıdır.
- İdeal kilo korunmalıdır.
Mikro Cerrahi Yöntemi ile Bel Fıtığı Ameliyatı
Teknolojik gelişmelerden tıp alanında oldukça yoğun bir şekilde faydalanılmaktadır. Tanı ve tedavi yöntemlerinde kullanılması gerek hastalar gerekse de doktorlar için oldukça konforlu bir süreç sağlamaktadır. Bel fıtığı probleminin cerrahi yöntemler ile tedavisinde de teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak mikro cerrahi yöntemine başvurulabilmektedir.
Günümüzde gerek bel fıtığı gerekse de boyun fıtığı ameliyatlarında açık ameliyata oranla mikrodiskektomi yöntemi daha çok uygulanmaktadır. Bunun sebebi ise hem doktor hem de hasta için sunduğu konforun yanı sıra daha güvenilir bir operasyon süreci sağlıyor olmasıdır. Mikro cerrahi yöntemi ile bel fıtığı ameliyatı;
- İyileşme sürecini kısaltır.
- Anormal kanama ve enfeksiyon riskini minimum düzeye indirir.
- Daha küçük bir kesi açılır ve kasların ayırılmasına gerek kalmamaktadır.
- Sinir hasarı oluşma riski minimum düzeydedir.
- Omurilik kökünün hasar görme riski düşüktür.
- Hastanede yatmaya gerek yoktur.
Mikro cerrahi yöntemi ile bel fıtığı ameliyatında hasta tamamen uyutulmamakta; lokal ya da epidural anestezi uygulaması ile uyuşturulmaktadır. Böylece ameliyat süresinde hasta uyanık kalmaktadır ve sinirlere yapılabilecek bir müdahalede doktora bilgi verebilmektedir. Böylece sinir hasarı riski ortadan kalkmış olmaktadır.
Hasta ayrıntılı muayane ve genel sağlık değerlendirmesi sonucunda ameliyathaneye alınmakta ve yüzüstü ya da yan yatırılmaktadır. Anestezi işlemi uygulaması sonrasında fıtık olan bölgede küçük kesi açılarak içeri girilmektedir. Uygulama sonrasında ise bölge kapatılarak hasta ayağa kaldırılmaktadır.
Gerek mikrocerrahi uygulaması gerekse de açık standart bel fıtığı ameliyatı sonrasında doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik yoğunluğu azalmış, dolayısı ile yüklenme ile kırık riski taşıyan veya kırılmış …Devamını oku...
Tümör, vücutta olmaması gereken yerde oluşan bir dokudur. Eğer tümör beynin kendi hüc…Devamını oku...