Beyin tümörlü hastaların tedavisinden sonra, düzenli takip çok önemlidir. Doktor, has…Devamını oku...
Akustik Nörinoma Nedir?
Akustik nörinom sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokudan köken alan iyi huylu bir tümördür. Genellikle yavaş büyür ve çevre dokulara yayılmaz. En sık görülen bulgu tümörün olduğu kulakta işitme kaybıdır. Tedavi seçenekleri sadece gözlem, cerrahi girişim veya radyasyon tedavisidir.
Akustik Nörinomaların Nedeni Nedir?
Akustik nörinomaların neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Bu tümörün belirli bir tür tümör baskılayıcı gende bir bozukluk olduğu zaman ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu tümörler bazen nörofibramatozis tip 2 (bir diğer adı da von Recklinghausen hastalığı) denen bir kalıtsal hastalıkta oluşabilmektedir.
İçindekiler
- Akustik Nörinoma Nedir?
- Akustik Nörinomaların Nedeni Nedir?
- Akustik Nörinomalar Ne Sıklıkla Görülürler?
- Akustik Nörinomaların Belirtileri Nedir?
- Akustik Nörinomaların Tanısı Nasıl Konur?
- Akustik Nörinomaların Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Akustik Nörinomalarla İlgili Tedavi Sonrası Beklentiler Nedir?
Akustik Nörinomalar Ne Sıklıkla Görülürler?
Akustik nörinomalar genellikle bir milyonda 10 kişide görülürler. En çok 30-60 yaş arasında ve kadınlarda daha sık görülürler.
Akustik Nörinomaların Belirtileri Nedir?
Akustik nöromalar genellikle yıllar içinde çok yavaş bir şekilde büyürler.
Tümör boyutlarına küçük, orta ve büyük tümörler olarak sınıflandırılmaktadır.
İlk ortaya çıkan belirti genellikle işitme kaybıdır. Hastaların %90’ında tek taraflı işitme kaybının yanı sıra genellikle kulakta uğultu veya kulak çınlaması vardır.
Sekizinci sinirin denge kısmı da etkilenen yerde olduğu için tümörün büyümesi sürecinde dengesizlik sorunları yaşanabilir.
Daha Nadiren Görülen Belirti ve Bulgular İse Şunlardır:
- Başağrısı: Sabah uyanınca veya gece uykudan uyandıran tarzda olabilir. Yatınca ve ayağa kalkınca artabilir. Öksürme ve aksırma ile şiddetlenebilir ve bulantı-kusma ile birlikte görülebilir.
- İşitme kaybıyla orantısız bir konuşmayı anlayamama durumu.
- Baş dönmesi
- Yüzde ya da kulakta uyuşukluk
- Yüzde ya da kulakta ağrı
Akustik Nörinomaların Tanısı Nasıl Konur?
İlaçlı beyin MR görüntülemesi akustik nörinomaların tanısında kullanılan en iyi yöntemdir.
Akustik Nörinomaların Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?
Tümör ne kadar büyükse tedavi de o kadar karmaşık ve zor olacağından erken tanı ve erken tedavinin önemi büyüktür. Bu tümörün tedavisinde genellikle bir beyin cerrahı ile bir kulak-burun-boğaz cerrahı birlikte çalışırlar. İşitme kaybının olup olmamasına, tümörün büyüklüğüne ve pozisyonuna göre en etkili cerrahi yaklaşım seçilir.
Cerrahi girişimin amacı hastanın dengesini, yüz mimiklerini ve yüzdeki duyuları ve görmeyi korumak ve geri kazanmaktır.
Tümör işitmeden sorumlu olan 8. sinirin etrafında geliştiği için, işitme kaybı genellikle kalıcı olur. Cerrahi girişim öncesinde kaybedilen işitme geri gelmez. Tümör büyükse genellikle işitme kaybı tam olur.
Büyük tümörlerin çıkartılması sırasında genellikle yüz kaslarını yöneten sinir zedeleneceği için kalıcı yüz felçleri ortaya çıkabilir.
Çok büyük tümörler beyin sapına bası yaparak beyin omurilik sıvısının normal akışını engelleyebilirler. Bu durumda beyin içinde sıvı birikimi yani Hidrosefaliye neden olabilir. Bu da hayatı tehdit eden bir durumdur. Bu durumda cerrahinin amacı beyin içinde biriken sıvının normal akışını sağlamak ve beyin sapı üzerindeki basıyı kaldırmaktır.
Cerrahi girişim sonrasında sık rastlanan yan etkiler baş ağrısı, bulantı, huzursuzluk ve koordinasyon güçlüğüdür. Bu yan etkiler genellikle birkaç hafta içinde azalır. Bazı durumlarda rehabilitasyon tedavisi gerekebilir.
Stereotaktik radyocerrahinin amacı tümör büyümesini yavaşlatmak ya da durdurmaktır; tümörü iyileştirmek ya da yok etmek değildir. Radyocerrahi genellikle ileri yaşlardaki ve genel sağlık durumu ameliyatı kaldıramayacak durumda olan hastalara uygulanır.Bazı durumlarda cerrahi sonrasında kalmış olabilecek tümör parçalarının yok edilmesi için de radyocerrahi kullanılabilir.Radyocerrahi sadece küçük tümörlere uygulanabilir. Radyocerrahi de zaman zaman yüz felçleri ya da işitme kayıplarına neden olabilmektedir.
Gözlem. Bu tümörler genellikle çok yavaş büyüdükleri için çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden kalabilirler. Bu durumda MR ile düzenli aralıklarla takip edilip büyüyüp büyümedikleri izlenebilir.
Akustik Nörinomalarla İlgili Tedavi Sonrası Beklentiler Nedir?
Akustik nörinomalar iyi huylu, kanser olmayan tümörlerdir. Vücudun diğer yerlerine yayılım (metastaz) yapmazlar, ancak büyümeye devam ederek kafatası içindeki önemli yapılara bası yapabilirler.
Cerrahi girişim ile hastaların %95’inde tümör tam olarak çıkartılabilmektedir. Bu ameliyattan ölüm riski %1’in altındadır.
Küçük tümörü olan hastaların yaklaşık % 95’inde kalıcı yüz felci ortaya çıkmaz. Ancak büyük tümörleri olan hastaların yaklaşık üçte ikisinde ameliyat sonrasında kalıcı yüz felci görülür.
Küçük tümörü olan hastaların yaklaşık yarısında tümörün olduğu tarafta bir miktar işitme kalacaktır.
Radyocerrahi sonrasında sinir hasarı, işitme kaybı ve yüz felci gibi istenmeyen durumlar belli bir süre sonra bile ortaya çıkabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Beyin tümörü belirtileri, tümörün çapına ve yerleşimine bağlıdır. Belirtiler, tümörün…Devamını oku...
Beyin tümörünün tedavisi ;tümörünün tipi, yerleşim yeri, tümörün çapı, hastanın yaşı …Devamını oku...