Akustik nörinomaların neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Bu tümörün belirli bir tür tümör baskılayıcı gende bir bozukluk olduğu zaman ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu tümörler bazen nörofibramatozis tip 2 (bir diğer adı da von Recklinghausen hastalığı) denen bir kalıtsal hastalıkta oluşabilmektedir.
Akustik nörinomalar genellikle bir milyonda 10 kişide görülürler. En çok 30-60 yaş arasında ve kadınlarda daha sık görülürler.
İlaçlı beyin MR görüntülemesi akustik nörinomaların tanısında kullanılan en iyi yöntemdir.
Tümör ne kadar büyükse tedavi de o kadar karmaşık ve zor olacağından erken tanı ve erken tedavinin önemi büyüktür. Bu tümörün tedavisinde genellikle bir beyin cerrahı ile bir kulak-burun-boğaz cerrahı birlikte çalışırlar. İşitme kaybının olup olmamasına, tümörün büyüklüğüne ve pozisyonuna göre en etkili cerrahi yaklaşım seçilir.
Akustik nöroma, genellikle 30-60 yaş aralığında ortaya çıkar ve kadınlarda erkeklere göre biraz daha yaygındır.
Akustik nöroma genellikle işitme kaybı, kulak çınlaması ve denge sorunlarına neden olur. Ayrıca baş ağrısı, yüz felci ve nöbetler gibi diğer belirtiler de görülebilir.
Akustik nöroma ameliyatı, tümörün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle, kulağın arkasında bir kesi yapılır ve tümörün çıkarılması için beyin cerrahları tarafından mikroskop altında gerçekleştirilen özel bir prosedür uygulanır. Ancak, tamamen tümörün çıkarılması, işitme kaybına neden olabileceğinden dolayı mümkün değildir.