Şant Ameliyatları Hakkında Sık Sorulanlar

Şant Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şant, genel anestezi altında ameliyatla yerleştirilir. Kafatasına küçük bir delik açılarak şantın ucu beyin içindeki, beyin omurilik sıvısının bulunduğu odacığa yerleştirilir. Daha sonra baş, boyun ve karın cildinin altından geçen bir tünel açılarak şantın diğer ucu, bu sıvının rahatlıkla emilebileceği kalp veya karın boşluğu içine yönlendirilir.

Şant Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalacağım?

Hastanın hastanede kalış süresi hastanın iyileşme durumuna göre değişmekle birlikte hasta ameliyat sonrası üç gün hastanede gözlenir.

Şant Dışarıdan Bakıldığında Fark Edilir mi?

Şant cilt altında olduğu için ancak bebeklerde dışardan bakıldığında fark edilebilir. Çocuklarda ve yetişkinlerde ise elle muayene edildiğinde cilt altındaki boru hissedilebilir.

Şant Takıldıktan Sonra Mevcut Şikayetler Ne Zaman Düzelir?

Genellikle hastanın şikayetleri bir süre sonra düzelir. Ancak beyin dokusunda kalıcı hasar meydana gelmişse hastanın bazı fonksiyonları düzelmeyebilir. Görme ve zeka gibi fonksiyonların düzelmemesinin en önemli sebebi tedavinin gecikmesidir.

Şant Takılan Bir Hasta Nasıl Takip Edilir?

Bu hastaların, şantın çalışıp çalışmadığının takibi açısından uzun süreli izlenmesi gerekir. Hidrosefali nedeniyle tedavi edilen hastaların önemli bir kısmı normal hayatlarını sürdürebilirler. Şantın çalışmaması ve enfeksiyon durumlarında değiştirilmesi gerekebilir. Bu nedenle şant ameliyatı yapılan hastalar ilk üç ayda ayda bir, daha sonra ise altı ayda bir kontrol muayenesi yapılır.Beynin şant sistemine bağımlılığı uzun yıllar devam edebilir. Hastaların çoğunda şant ihtiyacı ömür boyu devam etmektedir. Hastaların çoğunda problem yoksa şantın çıkartılması önerilmez.

Şant Takılan Hasta Röntgen.Tomoğrafi Veya Manyetik Rezonans (MR) Çektirebilir mi?

Röntgen ve tomografisi çektirmek şant sistemine zarar vermez. Manyetik rezonans tetkiki için şant tipinin uygun olması şarttır. Basınç ayarı dışardan yapılabilen ve manyetik alandan etkilenen şant varsa, manyetik rezonans tetkiki yapılmadan önce doktorunuza sorulmalıdır.Eğer ayarlanabilir şant takılmışsa çekim sonrası hastanın doctor tarafından tekrar şant ayarı yapılması gerekir.

Şant Takılan Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?

Şanta bağlı sorunlar çok hızla, bazen saatler içinde, gelişebilir. Herhangi bir şüphe durumunda oturduğunuz yere en yakın beyin ve sinir cerrahisi merkezine ve/veya ameliyatı yapan doktorunuza ulaşmanız önemli olacaktır.  Bu nedenle şant komplikasyonlarının önlenmesi için düzenli ve sık aralıklarla muayeneye gidilmelidir.

Eğer; 

  • ameliyat yerinde ve şant hattı üzerinde kızarıklık ve hassasiyet, 
  • hastada huzursuzluk, 
  • bulantı, kusma,
  • baş ağrısı, 
  • çift görme,    
  • ateş, 
  • karın ağrısı, 
  • havale geçirme,

ameliyat öncesi şikayetlerin tekrarlaması varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.Çünkü sorunlar erkenden fark edilip düzeltilmezse ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.