Menengioma Nedir?

menengioma

Beyin ve omuriliği kaplayan zardan gelişen Menengiomaların çoğu iyi huylu ve yavaş büyüyen tümörlerdir.

 

Menengiomalar Neden Oluşur?

Genetik, kafa bölgesine daha önceden radyasyon uygulanmış olması, meme kanseri öyküsü, ya da nörofibramatozis tip 2 hastalığı menenjioma gelişme riskini artıran durumlardır.

Menengiomalar Ne Sıklıkla Ve Kimlerde Görülür?

Beyin tümörlerinin %20’sini menengiomalar oluşturur ve daha çok 60 yaşından sonra görülür. Görülme sıklıkları yaş ilerledikçe artma eğilimi gösterir. Kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülürler.

Menengiomaların Belirti Ve Bulguları Nelerdir?

Menenjiomalar genellikle yavaş ve içe doğru büyüyen tümörlerdir. Dolayısıyla, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce tümör önemli büyüklüklere ulaşabilmektedir.Belirtiler genellikle büyüyen tümörün beyin üzerinde oluşturduğu basınç ile ilgili olarak baş ağrısı ve bir kol veya bacakta kuvvet kaybıdır. Bunun yanı sıra havale geçirme, kişilik değişiklikleri veya görme sorunları da ortaya çıkabilir.

Menengiomaların Tanısı Nasıl Konur?

İlaçlı Manyetik Rezonans (MR) ve/veya Bilgisayarlı Tomografi yapılabilir. Bu tetkikler tümörün büyüklüğü, yeri ve tipi ile ilgili değerli bilgiler sağlar. Ancak kesin tanı ameliyatla tümörden alınan parçanın patolojik incelenmesiyle konabilir.

Menengiomaların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menengiomaların tedavisinde ameliyatla ulaşılabilecek bir yerdeyse tümörün cerrahi olarak çıkartılması tercih edilir. Bazı tümörlere ise cerrahi yollarla ulaşmak mümkün olmayabilir. Cerrahinin amacı hem tanıyı kesinleştirmek için tümörden parça almak hem de tümörün tamamen çıkartılmasıdır. Tümörün tamamen çıkartılması mümkün değilse kısmi çıkarma uygulanabilir. Bu durumda bile tümöre bağlı belirti ve bulgularda azalma gözlenir. Geride kalan tümör parçası için de radyoterapi gibi diğer bir tedavi seçeneği uygulanabilir.

Menengiomaların Tedaviden Sonra Tekrarlaması Mümkün Müdür?

Menengiomaların çoğu iyi huyludur ve cerrahi ile tedavi edilebilir. Ancak tümör hücrelerinin hepsi cerrahi sırasında çıkartılamazsa ya da diğer tedavi yöntemleri tarafından öldürülemezlerse tümör yeniden büyüyebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim