Beyin Tümörü Tedavisi Nasıldır?

Beyin Tümörü

Beyin tümörü iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Her tümör kötü huylu ya da öldürücü olmamaktadır. Ancak beyinde meydana gelen tümörlerde ; tümör iyi huylu da olsa kafatası içerisinde kapalı kaldığından tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle beyin tümörü iyi huylu da olsa takip edilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. 

Beyin tümörü Olan Bir Hastada Görülen Belirtiler Aşağıdaki gibidir;

  •  Baş ağrısı
  •  Mide bulantısı ve kusma
  •  Bilinç, konuşma, görme ve işitme bozuklukları
  •  Kol ve bacaklarda güçsüzlük
  •  Havale geçirme
  •  Unutkanlık
  •  Denge kaybı

Bu belirtiler tümörün çeşidine, çapına, yerine ve evresine göre değişiklik göstermektedir. Bu şikayetlerle cerraha başvuran bir hastada beyin tümörü olup olmadığını anlamak ve olması durumunda tümörün çeşidini (iyi huylu veya kötü huylu) belirlemek amacı ile hastaya bir takım testler uygulanır. 

Beyin tümöründe tanı, klinik muayene, bilgisayarlı beyin tomografisi ve MR ile konulur. Ancak; MR ile beyin tümörünün türü hakkında kabaca bir fikir sahibi olunabilir. Kesin tanı ise patolojik inceleme sonucunda konulmaktadır. 

Beyin Tümörü Tedavisi

Beyin tümörü tedavisi kişiye özel belirlenebilen bir tedavidir. Beyin tümörü tedavisinin asıl amacı hastanın yaşam kalitesini koruyarak yaşam ömrünü uzatmaktır. Tümörün tipi, çapı, yerleşim yeri, genel durumu gibi faktörler beyin tümörü ameliyatında belirleyici rol oynamaktadır. Tedavi bu nedenle kişiye özgü olmakta ve başarı ihtimali de artmaktadır. 

Beyin tümöründe birinci ve ikinci evrelerde tedavi şansı artmaktadır. Bu evrelerde tümör cerrahi olarak çıkartılır ve ek olarak radyoterapi tedavisine baş vurulur. Üçüncü evrede olan tümör ise daha hızlı ilerleme göstermektedir. Bu nedenle tedavi olasılığı düşmektedir. Dördüncü evre beyin tümörü ise en tehlikeli olan evredir. Bu tip hastalara tümörün yayılımından ötürü genellikle cerrahi müdahalede bulunulamamaktadır. Bu tip hastalara radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanır. 

Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir. 

Beyin Biyopsisi

Bu yöntem, derin yerleşimli ancak kafa içi basıncına neden olmayan tümörlerde tedavinin nasıl olacağını belirlemek için tümörün türünü öğrenmek amacı ile uygulanır. Tümöre yakın bir yerden küçük bir delik açılarak; tümörün üç boyutlu koordinatları hesaplanır ve iğne yardımı ile alınır. Hasta bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu olabilir.

Mikrocerrahi

Mikrocerahi tümörün tamamını çıkarmaya yönelik bir operasyondur. Mikrocerrahi yöntem ile kafa içi basınç düşürülmekte ve beyin tümörünün bölgesel etkileri önlenmektedir. Mikrocerrahi ile çok ince ve ayrıntılı çalışmak mümkün olduğu için hassas olan beyin bölgesinde zarar ve hasar meydana gelmeden ameliyatın tamamlanması mümkündür. Mikrocerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda riskler en aza indirgenmektedir. 

Radyoterapi

Yüksek enerji ışınlarının kullanılması ile kanser hücrelerine hasar verilmesi işlemidir. Bu yöntem ile hem tümöre hem de yakın dokulara radyasyon verilmekte ve bu sayede tümör ya ortadan kaldırılmakta ya da büyümesinin önüne geçilmektedir.

Gelişmiş radyoterapi cihazları sayesinde ulaşılması zor bölgelerde bulunan tümörlerin bile tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Radyoterapi tek başına ya da ameliyattan sonra uygulanabilmektedir. 

Özellikle küçük tümörler ve beynin önemli yapılarına yakın tümörlerde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Kemoterapi

Beyin tümörlerinin tedavisinde kemoterapi yani ilaç tedavisi, radyoterapi öncesinde veya sonrasında uygulanmaktadır. Kemoterapinin amacı kanser hücrelerini ilaç ile yok etmektir. Kemoterapi yolları damar yolu ile veya kapsül olarak alınabilmektedir. Kusma ve saç dökülmesi gibi yan etkileri ilacın türüne ve dozuna göre değişiklik göstermektedir. 

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

Beyin tümörü ameliyatı sonrasında görülebilecek komplikasyonlar tümörün çapına, yerleşim yerine, türüne ve hastanın yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 

Beyin tümörü ameliyatı sonrasında tümörün yerleşimine de bağlı olarak fonksiyon kayıpları görülmesi ihtimali vardır. Ameliyattan sonra hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları önerilmektedir. 

Nöbet, baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, enfeksiyon ve psikiyatrik sorunlar ameliyatın olası komplikasyonlarından bazılarıdır. Bu komplikasyonların çoğu ameliyat sonrası gerçekleştirilen bakım ile giderilmektedir. Hastanın durumunu takip esnasında bu tip semptomların görülmesi durumunda ise cerraha baş vurulması gerekmektedir. 

Beyin tümörü ameliyatı olan hastaların psikolojik destek almaları oldukça önemli görülmektedir. Psikolojik destek hem ameliyat öncesi süreçte hem de ameliyat sonrasında alınmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim