Bel Kayması

Omurga, omur denilen birbirine bağlı kemiklerden oluşur. Üstteki omur alttaki omur üzerinden öne doğru kayabilir. Bu duruma “bel kayması” ya da “spondilolistezis” denir. Kaymaya bağlı olarak omur etrafındaki sinirleri ve dokular zedelenebilir.…

Devamını oku...

Omurların zamanla yıpranması bel kaymasını tetikleyebilir, ayrıca sporcu yaralanmaları, kazalar, tümörler, bel kaymasına neden olabilir. Zor geçen bazı doğumlarda bel kayması ortaya çıkabilir. Yaşlanma da bel kaymasının önemli nedenlerinden biridir.…

Devamını oku...

Bel kayması, sorunu olan çoğu hastanın şikayeti olmadığından hasta bunu fark etmeyebilir. Bazen başka bir nedenle çekilen bel filminde tesadüfen saptanabilir.Bununla birlikte bel kaymasında görülen en sık beliritiler;…

Devamını oku...

Bel kaymasının tanısının konulmasında ilk seçilecek filmler direkt röntgen filmleridir. Bel bölgemizdeki kemik yapıları daha iyi gösteren Bilgisayarlı Tomografi ve omurganın yumuşak dokularını (sinir yapıları ve omurlar arasındaki diskleri) ve bu dokuların çatlak veya varsa kayma bölgesi ile olan ilişkisini gösterebilmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) istenebilir.…

Devamını oku...

Bel kaymasının tedavisi ilaçlarla başlayarak, yatak istirahatı, çeşitli egzersizler, fizik tedavi yöntemleri, bele yapılan çeşitli iğneler ve cerrahi yöntemlere kadar uzanan geniş bir çerçeve içinde ele alınır.…

Devamını oku...