Bel Fıtığı Ameliyat Yöntemleri

Bel Fıtığında Uygulanan Ameliyat Yöntemleri

Bel fıtığında  yapılan ameliyat yöntemlerindeki ortak hedef;  sinir üzerinde fıtığa bağlı oluşan  baskının ortadan kaldırılmasıdır. Fıtığın boyutuna ve yerine bağlı olarak uygulanan farklı  ameliyat  yöntemleri olmasına rağmen dünya en çok uygulanan ve altın standart olarak kabul edilen ameliyat yöntemi mikrocerrahi ile uygulanan mikrodiskektomidir. 

Lazer Diskektomi bel fıtığının başlangıç safhasında uygulanırken iken endoskopik diskekektomi ise daha çok özel yerleşim göstermiş fıtıklarda uygulanan tedavi yöntemidir. 

Bel Fıtığı Tedavisinde Uygulanan Ameliyat Yöntemleri:

  1. Standart diskektomi(Açık cerrahi)
  2. Mikrodiskektomi
  3. Endoskopik diskektomi
  4. Laser diskektomi

Açık Cerrahi

Bel fıtığı hastalarında  halk arasında açık ameliyat olarak bilinen yöntemdir.Günümüzde sadece mikrocerrahi tecrübesi olmayan veya ameliyat mikroskobu bulunmayan hastanelerde çalışan doktorların yaptığı bir yöntemdir.

Açık diskektomi;genel anestezi altında, hasta yüz üstü yatar pozisyonda yapılır. Fıtığın bulunduğu bölgedeki ciltte 5-6 cm’lik bir kesi yapılarak sadece ameliyatı yapan cerrahın gözlerinin görebildiği kadarıyla  omurilik ve sinir kökünde bası yapan fıtıklar çıkartılır.Çok fazla kas ve kemik dokusu hasarı olduğu için hasta ameliyat sonrası uzun bir süre bel ağrısı çeker ayrıca fıtık parçaları gözle görülebildiği kadarıyla çıkartıldığı için fıtığın tekrarlama ihtimali çok yüksektir.

Mikrodiskektomi

Bel fıtığı hastalarında uygulanan en yaygın ve en güvenilir ameliyat yöntemi mikrocerrahi ile yapılan mikrodiskektomi ameliyatıdır.Mikrocerrahi için özel olarak üretilmiş ameliyat mikroskoplarının kullanılarak yapıldığı mikrodiskektomi, mikrocerahi eğitimi almış tecrübeli cerrahlar tarafından yapılan bir yöntemdir.

Mikrodiskektomi yöntemi hastaya bağlı olmak şartıyla ya belden aşağısı uyuşturularak(spinal anestezi) ya da tamamen uyutularak (genel anestezi) yapılır.Ciltten küçük bir kesi ile girilerek (yaklaşık 2 cm) ve çevre dokulara zarar vermeden mikroskop altında fıtığın sinire zarar vermeden güvenli bir şekilde tamamen çıkartılır.

Küçük bir alanda çalışıldığı için hasta ameliyat sonrası 4 saat içerisinde ayağa kalkarak yürümesi mümkündür Ameliyat bağlı doku hasarı çok az olduğu için ameliyat sonrası hasta çok az ağrıya neden olur. Başarı oranı yüksek tekrarlama ihtimali çok az olan mikrocerrahi ile mikrodiskektomi yöntemi bugün için dünyada en çok kabul görmüş ve tercih edilen yöntemdir.

Endoskopik Diskektomi

Özel yerleşim gösteren bazı fıtık tiplerinde uygulanan endoskopik diskektomi yönteminde iki boyutlu görüntü sağlayan kameralar kullanılır.Her hastaya uygun olmayan bu yöntem;genel anestezi altında 1 cm lik bir kesi ile endoskop yardımıyla yapılan müdahaledir. İnterlaminer ve Transforaminal olmak üzere iki tipi olan yöntemin mikrodiskektomiye göre başarı oranı düşüktür.Ayrıca tekrarlama ihtimali mikrodiskektomiye göre çok fazladır.Endoskopik Diskektomi

Laser Diskektomi

Başlangıç safhasında ve daha çok bel ağrısına neden olmuş bel fıtıklarında uygulanan bir yöntemdir.Lokal anestezi altında sorunlu fıtık bölgesine ulaşılır ve özel cihazlar yardımıyla uygulanan ısı etkisi ile fıtığın bir miktar küçülmesi sağlanır. Başarı oranı oldukça düşük ve sadece ciddi omurilik ve sinir kökü basısı yapmayan fıtıklarda uygulanabilir. Ayrıca tecrübeli cerrahlar tarafından yapılsa bile sinirin ısı etkisiyle hasar görme ihtimali çok yüksektir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Op. Dr. Umut YAKA

Beyin Ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

1977 yılında Muğla'da doğdum.İlköğrenimimi Isparta’da tamamlayıp, 1994 yılında İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 2000 yılında bitirdikten sonra, Nöroşirürji eğitimi ve uygulamalarının dünya tıbbı ile eşdeğer yürütüldüğü ve bünyesinde değerli hocaları barındıran İstanbul Tıp Fakültesi Nöröşirürji Kliniği'nde başladığım nöroşirürji eğitimimi 2009 yılında tamamladım. 2009 - 2011 tarihleri arasında mecburi hizmet görevini yapmak üzere görevlendirildiğim Mardin Nusaybin Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanlığı ve başhekimlik görevini birlikte yürüttüm.

Devamını oku Blog İletişim